На јужним падинама Фрушке горе, код села Јарковци, у општини Инђија, налази се истоимено језеро, Јарковачко језеро, пошто се налази у атару села Љуково познато још и под називом Љуковско језеро.  Ова вештачка акумулација је настала 1976. године преграђивањем долине потока Љуково, браном висине 12 и дужине око 185 метара која се простире правцем исток-запад.

Јарковачко језеро има просечну дубину од 1,5 метар до 2, али је највећа дубина измерена у пределу где је изграђена брана и износи између 5 и 7 метара. Укупна дужина језера је 2 километра, а ширина око 300 метара.

Једно је од најомиљенијих језера за риболовце током читаве године, осим у периоду мреста рибе. Мрест риба траје од почетка априла до почетка јуна, у делу код мостића на језеру и пар стотина метара јужније. Због тога је у том периоду и на тим местима забрањено пецање. Врсте риба које доминирају Љуковским језером су шаран, бодорка, бабушка, деверика, амур, али је пецарошима најдража мало ређа врста у овим водама – амерички патуљасти сомић.

У летњем периоду при већим температурама ову акумулацију често посећују купачи, иако нема уређених плажа. Такође, посетиоцима овог места је омогућена бициклистичка стаза око језера, дуга око 5,5 километара ради лакшег обиласка околине. На самој обали језера се налази и летњиковац грофа Пејачевића јер је овај посед некада припадао управо овој породици.

 

 

Пројекат „ОДМОР У ИНЂИЈИ“  суфинансиран је средствима из буџета Општине Инђија.
„Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства“
Посебна захвалност Туристичкој организацији општине Инђија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *