Винарија „Acumincum“ је основана 2011. године у Старом Сланкамену. Носи назив по римском утврђењу „Acumincum“, које се налази на брду изнад Старог Сланкамена, а у преводу значи – место на брду.

Винарија је смештена у кући која је под заштитом државе као споменик културе. Зидана у четири етапе: у 16. веку је саграђено турско купатило (хамам) чији се остаци могу видети у подруму куће, данас саставни део дегустационе сале Винарије „Acumincum“, док је остатак куће сазидан у 18. веку када су остаци хамама послужили као темељи Жупног дома католичке цркве Св. Николе Бискупа.

Капацитета до 20.000 литара, Винарија „Acumincum“ се сврстава у мале винарије. Оријентисаност на производњу искључиво црвених вина и релативно мали капацитет Винарије омогућавају да се посветe постизању високог квалитета вина.

Виногради се налазе на падинама изнад Старог Сланкамена. Због положаја, одлика климе и квалитетног земљишта у виноградима успева Шираз, сорта која није карактеристична за наше поднебље. Савременом технологијом производње и одлежавањем у подруму Винарије Ацуминцум постиже се висок квалитет и карактеристике вина.

Пројекат „ОДМОР У ИНЂИЈИ“ суфинансиран је средствима из буџета Општине Инђија.
„Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства“
Посебна захвалност Туристичкој организацији општине Инђија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *